Izvērstā meklēšana
LV.LV sākumlapa
     Par izdevēju Kontakti Grāmatas Arhīva sākumlapa
Iepriekšējais numurs
Visi raksti
    Aktuāli
    Biznesa kāpnes
    Likumu ABC
    Finanšu plūsma
      Inovācijas lietas
    Eiropas nauda
    Seko līdzi
    Jautājums. Atbilde
    Ziņas īsumā
    Biznesa vide
    Uzņēmuma vadība
    Praktiski padomi
    Nodokļi
    Reklāma
Ideju banka
Arhīvs
Žurnālā
Nr.34 (141) 2008. gada 20. augusts
            

  Inovācijas lietas | Jauna pieredze un jaunas zināšanas

"Riga Food’ 2008": ceļš pretim jaunajam
GUNDEGA LAPIŅA, "EEN-Latvija"/LTC projektu vadītāja



Ikgadējā izstāde "Riga Food" no 3. līdz 6.septembrim jau 13.reizi pulcēs pārtikas ražotājus, piegādātājus un pakalpojumu sniedzējus. Savukārt Latvijas Tehnoloģiskais centrs jau astoto reizi šīs izstādes laikā rīkos inovāciju veicinošus pasākumus.
Tā Latvijas Tehnoloģiskais centrs Eiropas Komisijas un Ekonomikas ministrijas atbalstītā projekta "EEN-Latvija" ietvaros organizēs stendu "Inovācija – pārtikai", pārtikas brokerpasākumu un semināru par jaunu produktu attīstības metodiku.



Inovācija - pārtikai

Inovācija nav tikai jaunas tehnoloģijas izstrāde vai ieviešana. Inovācijas procesi uzņēmumos ietver šādus elementus: pētniecība un attīstība, intelektuālā īpašuma aizsardzība, jaunu produktu izstrāde, testēšana, prototipēšana, rūpnieciskā ražošana, tehnoloģiju pārnese, mārketings un tirdzniecība, kā arī inovācijas finansēšana.

"Enterprise Europe Network" (EEN tīkls) un tā pārstāvis Latvijā "EEN-Latvija" piedāvā atbalsta pakalpojumus, lai rosinātu uzņēmumus sadarboties ar zinātniekiem jaunu tehnoloģiju izstrādē, veikt inovatīvu tehnoloģiju pārnesi, aizsargāt un komerciāli izmantot intelektuālo īpašumu un izvēlēties optimālo inovācijas finansējuma veidu.

Tāpēc izstādes "Riga Food' 2008" stendā "Inovācija - pārtikai" piedalās zinātniski pētnieciskās iestādes, kuras sniedz ieguldījumu uzņēmumu inovācijas procesu veicināšanā, - Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts "Sigra", Latvijas Valsts augļkopības institūts, Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija, Priekuļu Laukaugu selekcijas institūts, Valsts Stendes Graudaugu selekcijas institūts, Zemkopības zinātniskais institūts (Skrīveri), Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (Pārtikas centrs) un Latvijas Zinātnes padome. Stendā piedalās arī izglītības iestādes, kas gatavo pārtikas speciālistus, - Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultāte, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža, Restorānu servisa skola. Nozīmīgākā intelektuālā īpašuma aizsardzības iestāde Latvijā starp dalībniekiem ir Latvijas Republikas Patentu valde, kā inovācijas finansējuma atbalstītājs - Hipotēku un zemes banka un arī tehnoloģiju pārneses centri (LLU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centrs un LU Inovāciju centrs), un stenda organizators - Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC).

Stenda "Inovācija - pārtikai" mērķis ir veicināt inovāciju Latvijas pārtikas nozarē, rosinot dialogu starp inovācijas procesu dalībniekiem: zinātniekiem, ražotājiem, finansētājiem, intelektuālā īpašuma aizsargātājiem un tehnoloģiju pārneses veicējiem. Stendā varēs iepazīties ar Latvijas pārtikas zinātnieku jaunāko pielietojamo pētījumu rezultātiem, kā arī ar iespēju uzņēmumiem piedalīties starptautiskos pārtikas pētniecības projektos, iegūt informāciju par profesionālajām un akadēmiskajām studiju programmām, kas gatavo darba tirgū pieprasītus pārtikas speciālistus, kā arī noskaidrot intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi pārtikas sektorā, uzzināt par starptautiskas tehnoloģiju pārneses iespējām.

Jaunums inovācijas stenda organizācijā būs animācijas stūrītis, kurā notiks stenda dalībnieku prezentācijas, filmas, videoklipi un individuālas konsultācijas. Animācijas stūrītī pēc noteikta grafika uzstāsies un sniegs individuālas konsultācijas pārtikas un inovācijas jomā pazīstami eksperti. Šis grafiks izstādes laikā būs pieejams stendā "Inovācija - pārtikai", kā arī izstādes prezentāciju elektroniskajos displejos.

 

Brokerpasākums

Brokerpasākums ir slēgts starptautisks pasākums, kurā piedalās tikai reģistrēti dalībnieki, kas iesnieguši tehnoloģiju profilus un izteikuši vēlmi atrast sadarbības partnerus. Brokerpasākuma dalībnieki, kuri iesniedz tehnoloģiju profilus, ir "EEN-Latvija" sadarbības partneri Latvijā vai ārvalstīs. Brokerpasākuma laikā pēc iepriekšējas sagatavošanās un vienošanās tiekas Latvijas un ārvalstu uzņēmumi un zinātnieki, lai diskutētu par iespējamo sadarbību: tehnoloģiju pārnesi, kopīgu pētniecību, kopuzņēmumiem vai komerciāliem līgumiem.

"Riga Food' 2008" izstādes brokerpasākumā piedalīsies, piemēram, Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Aleksejs Daņiļevičs ar pētījuma "Inulīnu saturošu ekstraktu un sīrupu ieguves tehnoloģija no topinambūra" rezultātu, kas izmantojams funkcionālo dzērienu ražošanā un sulu bagātināšanā, kā arī Pāvels Semjonovs ar pētījuma "Pienskābes baktēriju celmu identifikācijas tehnoloģija" rezultātu, kas izmantojams funkcionālo pārtikas produktu, pārtikas piedevu un fermentēto pārtikas produktu ražošanā. Brokerpasākuma laikā zinātnieki tiksies ar ieinteresētiem uzņēmumiem gan no Latvijas, gan ārvalstīm.

Kopumā brokerpasākumam iesniegti aptuveni 30 projektu, un paredzams, ka pasākuma laikā notiks 50-60 tikšanās.

Piedalīšanās brokerpasākumā uzņēmumiem un zinātniekiem ir bez maksas. "EEN-Latvija" konsultanti starptautisku tikšanos laikā sniedz tulkošanas un sarunu vadīšanas pakalpojumus.

 

Par jaunu produktu attīstību

Viens no pārtikas uzņēmumu konkurētspējas priekšnosacījumiem ir pārdomāta un labi izstrādāta jaunu produktu attīstības metodika. Projekta gaitā par jaunu produktu attīstības metodiku tika aptaujāti 50 Latvijas uzņēmumi, 14 no tiem - pārtikas nozarē. Projekta laikā izstrādāta arī metode jaunu produktu komerciālās intelektuālās vērtības novērtējumam. Projektu atbalstīja vairāki Latvijas pārtikas uzņēmumi: "Pure Food", "Lāči", "Iecavnieks", "Ilgezeem", "Anatols", "Simeks", "VSL Pārtikas grupa", "Zaubes kooperatīvs", "Valmieras piens". Par projekta rezultātiem seminārā ziņos Gundega Lapiņa, "SME Innov8Gate" projekta vadītāja Latvijā, bet veiksmīgu jaunu produktu attīstības metodiku demonstrēs Pēteris Žimants no uzņēmuma "Pure Food".

Semināra noslēgumā paredzētas individuālas sarunas pie kafijas tases ar lektoriem. Dalībnieki saņems semināra prezentācijas materiālus, kas būs labs palīgs jaunu produktu attīstības metodikas pilnveidošanā gan uzņēmumos, gan pētnieciskajās iestādēs. Seminārā bez maksas var piedalīties jebkurš interesents. Šā pasākuma programma būs pieejama stendā "Inovācija - pārtikai", elektroniskajos izstādes reklāmas displejos, kā arī "EEN-Latvija" mājaslapā http://irc.innovation.lv.

 

 


 
Par izdevēju / Kontakti / Grāmatas

© VSIA "Latvijas Vēstnesis" / info@lv.lv
žogspiepūšamās atrakcijas